Syftet med SmartBed Blekinge var att utreda förutsättningar för och struktur till en testbädd för energilagring. Om förutsättningarna skulle bedömas vara realistiska planerades för en uppföljande ansökan för projektering och genomförande som en fortsättning. Projektet inriktade sig på ett helhetsgrepp där produktion, distribution, lagring och systemövervakning/styrning av energi skulle ingå. SmartBed Blekinge skulle möjliggöra test av ny teknik, affärsmodeller och samtidigt utmana befintligt legalt ramverk.
Projektet var uppdelat i två delar:
I del 1 gjorde vi en omvärldsbevakning med granskning av pågående projekt, pilotanläggningar och testbäddar, främst i Sverige samt en behovsanalys i form av djupintervjuer med projektpartners och externa nyckelaktörer. Syftet var att utifrån intervjuresultaten ringa in vilka konkreta testbehov inom området som projektmedverkande aktörer hade och att i förhållande till andra pågående initiativ kunna utforma en testbädd.
I del 2 arbetade vi med utformningen av själva testbädden. Tillsammans med våra projektpartners utgick vi från tre möjliga framtida inriktningar av en testbädd och arbetade gemensamt fram en modell som skulle utgöra själva testprocessen i testbädden.
Behoven vi identifierade var diversifierade och spridda över ett stort område,vilket gjorde att utformningen av testbädden inte var helt enkel. Tillsammans arbetade vi dock fram en cirkulär modell, som med ett helhetsgrepp successivt skulle bygga kunskap inom området energilagring efterhand som olika typer av tester genomfördes. Testbäddens unikitet skulle möta behov av agil projekt- och processledning, administration, en plattform för kunskap inom energilagring, nätverk och möjligheter till samverkan samt hjälp att söka finansiering med ett småskaligt perspektiv.
Förstudien resulterade i en ansökan till Vinnova om att projektera och genomföra testbädden. Ansökan beviljades inte projektmedel från Vinnova.